STANISLAV HABJAN, EX POST OFFICE, 29.6.-20.9.

Uporedo s izmjenom ukupno 7 autorskih izložbi, tijekom ljeta u galeriji se odvijala i osma: stalna radionica čiji se proizvodi izlažu ovisno o situaciji te čiji je glavni smisao komunikacija. Između rada i druženja, primopredaje izložaka i darova, oblikovanja detalja u prostoru, izvedbi dizajnerskih proizvoda, fotografiranja i audio snimanja situacija i razgovora te pisanja tekstova za ovu stranicu - Stanislav i kad bi želio ne bi znao napraviti razliku.

stanislav-expostoff-14dc1d39f84901872dd5915601612743.jpg


M, usvojeni zapis. Iz riznice citata Dućana metafora (pjesničkog abecedarija čija je svrha na svoj način, posredno, približiti poetiku ambijenta) jedan se zapis Czeslawa Milosza pokazao staronovaljskim kao nijedan drugi. I postao stoga dijelom stalnog postava.

Portret Svetog Nikole, graffit na puzzleu, 70x50 cm. Prijatelj i zaštitnik pomoraca, putnika, djece i Petikata. Svaka sličnost s licem Nikole Iskre ili punog Mjeseca - neslučajna.

Brodići-pjesnici. Pjevati se mora kao i ploviti. U genetskom je nasljeđu Stare Novalje, koja je cijela jedna velika obitelj, višestoljetna sklonost obraćanju u kratkim rimovanim formama. Ta se zanimljiva kreativna crta pojavljuje izlomljeno, ponekad preskoči neke sinove i kćeri, ali evo već unuka ozbiljnog lica s onim istim djedovim ili babinim smiješkom u dubokom oku i samo je pitanje kad će počet filozofirat ili beštimat, veseleći ili sablažnjujući bližnje, u nekome svome ritmu. U želji da latimo nove i svježe djeliće tog nezapisanog povijesnog opusa, a i da se pohvalimo pred gostima izvornim suvenirom sa stihovima sklopljenim tu i sad, dali smo napraviti obitelji Belić malu regatu ovih ukrasnih brodića čija imena i jedra nudimo svima koje nebo iznad ove uvale nadahne na dobru pjesmu.

Skale snova, pismica. Što mogu reći o sretnom uzbuđenju kad mi je jednog jutra - tek uronjenom u svijetlu dubinu (ni 3 metra nije bilo) - prišapnuto dovoljno da se oko toga isprede maglica iz koje je na kraju izronila moja prva mešćarska... Hvala svima koji su je svirali i pjevali cijelog ovog ljeta.

Ekipa Skala na fotografiji Svena Medvešeka, 14. kolovoza. Grupni portret nakon snimanja probne izvedbe Skala snova (glazba D. Rundek, riječi S. Habjan, gitare D. Laginja i J. Habjan, glasovi svi prisutni...). Da je Petar Kružić takvu vojsku imao, ne bi Klis nikad pao - kaže Davor Škunca Gaudić.

Strummertime, ljetni zidni sat. Ne samo zbog citata na naslovnici Joe Strummer jedan je od zaštitnika gradnje ovih Skala. Glazbenik i pjesnik koji tijekom života nije štedio srce sada spaja užad i koloture visoko nad Velim vrhom. Ovaj jedinstveni mjerač vremena više kuca o tome što se u galeriji čuje nego što pokazuje koliko nam je uri preostalo do susreta.

Oglas, plakat, fotografija. Mali plakat s pozivom na sudjelovanje na fotografskoj izložbi jedan je od niza plakata oblikovanih za različite izložbe u Skalama do Sunca. Fotografija plakata na jednoj od lokacija poslužila je kao internetski poziv.

Trliš sa suncem, autorska radna košulja. Nebeski plava jaketica s bijelim znakom sunca ponekad bi nedjeljom zamijenila primjerke dizajnerskih majica na izložbenoj poziciji pored ulaza u galeriju. Nema joj cijene zasad, a najbolje da tako i ostane.

Kunst findet ausserhalb der welt statt. Povećalo koje često mijenja svoje mjesto u postavu Ex Post Officea (jednako kao i sadržaj onoga što ističe pod svojom lećom), također je jedan od detalja kojima je svrha potaknuti komunikaciju. Na poruci veličine posjetnice združena su dva detalja iz opusa najdražih umjetnika: skeniranom crtežu iz radne bilježnice Danijela Žeželja dodana je, također skenirana, rečenica Vlade Kristla (u slobodnom prijevodu: Umjetnost ne pripada ovome svijetu). Kao svoju repliku između crteža i riječi dodao sam međusloj poštanske žute boje. A što je umjetnost i što bi umjetnik trebao biti ili jest neka ostaje otvoreno kao tema, za dodirnuti je neposredno ili posredno, ili je samo naslutiti dok smo nasmiješeni oko razmjene nečega sasvim drugog.