NIKOLA ISKRA

Nikola Iskra, umjetnik neposredne izvedbe, autor i izvođač. U literaturi je poznat kao Mladi hrvatski pripovjedač, što zauvijek odgovara istini. Izvodeći svoju knjigu uživo, označio je mladost, pa i puno više od toga, lijepom broju svojih tko zna čime izabranih suvremenika.

nikolaww-9aa660a7ef8a8d49100ffc899a8edb04.jpg

Oni pak, združeni u nekoliko izletničkih grupacija pod imenima kao Bambini di Blato, Greiner & Kropilak, U.G. Poskok, Braća Čengić, Agencija 9… padali su i smijali se, dizali se i padali, hvatajući svjetlucave komadiće tih vjetrom raznesenih stranica, ne bi li ih potom, svatko već prema vlastitim mogućnostima, ravnali u životnim herbarijima ili pretvarali u gradivo svojih vlastitih, napisanih knjiga. 

Život ide dalje. Portret Svetog Nikole (zaštitnika putnika, pomoraca, Petikata i djece) danas je nezaobilazan detalj interijera Dućana metafora, jednako kao i galerije Skale do Sunca. Povijesti gradnje svjetlosnih ljestvi Nikola je pridružio nekoliko inicijalnih iskri, a ova ga fotografija, snimljena koncem mjeseca žunja 2013. na staroj paškoj cesti iznad plaže Sveti duh, prikazuje pri akciji skupljanja materijala za ravnanje prostora ispred staronovaljskog Kaštela. Jest da bi bilo bliže i lakše baciti par lopata pijeska s plaže na stazu, ali "moru treba vraćati a ne uzimati". Pjesnik Ivan bi rekao: U Alma-ati Alma-atac, na Mjesecu Mjesec budi.


Povratak