DAVOR SANVINCENTI, CON UNA CIERTA CALMA, 5.-25.7.2015.

Njegovi su radovi prikazani na lokacijama poput Centre Georges Pompidou, Paris; ZKM, Karlsruhe; Lincoln Center, New York; Universal Museum Joanneum, Graz; FRAC Pays de la Loire, Carquefou; Museo de Arte Contemporanea, Oaxaca; NIU, Barcelona; La Triennale, Milano; Filmoteca Española, Madrid; Glassbox Gallery, Paris; Haus der Kulturen der Welt, Berlin. I naravno, u Skalama do Sunca u Staroj Novalji.

d.sv-9377897fb48333728981f642c6be672a.jpg

 

Za izložbu u staronovaljskom kaštelu Davor Sanvincenti pripremio je dvije serije fotografija, bliskih atmosferom 'određenog mira'. Prva serija uključuje polaroide u boji pod nazivom Con una cierta calma.Druga serija instant fotografija je iz ciklusa Prije prvog svjetla, iz 2011.

"Fotografije nastaju neposredno prije nego što prva zraka sunca dotakne pejzaž, upravo tu je traženje momenta kad se još treba sve desiti, ono u nama što nas nekako čini da to pozdravimo, a cijeli rad kreće iz prve fraze Mallarmeove poezije „nevin, živ i u svojoj ljepoti danas“, konotacija je ta da se sve kupa u zajedničkom svjetlu, nekom zajedničkom odnosu gdje nema deblje sjene, gušće, sve se stapa zajedno, svijet se tek rađa i naša želja da to vidimo.

I one su instant jer su polaroidi, ali one doživljavaju svoju dinamiku kroz vrijeme, znači koliko one jesu statične one putuju, a pod tim putovanjem smatram, gledam to da one nestaju, one će kroz određeno vrijeme i same fizički nestat, ostat će samo blijeda bilješka nečeg što je bilo, a ostat će i neka sjećanja ljudi dok je to bljedilo, to je ono, kroz život, blijedi dan i nestaje i tako i ostale stvari.

 Ono što je unutra i što je bitno je prvenstveno odgovornost nakon što to izađe... odgovornost za tu fotografiju, odgovornost za taj polaroid, za tu misao, odgovornost za osjećaj koji se prenosi da je to prošlo, tako i neke stvari su izvan, bilo čega, i rezultat je izvan, ljepota se događa s druge strane, nakon momenta okidanja, nađe se u rezultatu."

- Davor Sanvincenti, u razgovoru za emisiju 'Fotografija u Hrvatskoj', 2014.

 

 Tijekom boravka u Skalama autor snima i 'fotografije dana', nastalih u šetnjama otočkim krajolikom.