JOSIP PERANIĆ AVIJATIČAR: OD PODMORJA DO PIJACALA_ 20.7.-2.8.2014.

Izložba fotoreportaža s događanja, druženja i akcija Sportsko-kulturnog društva Stara Novalja. 'Dragi moji', kaže uz postav svoje izložbe Crni Joso, pilot i harmonikaš srca, 'svima onima kojima Stara Novalja nije samo prebivalište u kojem su sagradili kuću ili apartman za odmor, onima koji vole i žive za Staru Novalju a ne samo u njoj - Vama posvećujem ovu izložbu, ona je Vaše djelo.'
avijaticar-525d597b0f09916442882fd102a4ab49.jpg

Što reći o izložbi i uopće inicijativama i ponašanju Josipa Peranića, mladog ali vrlo zrelog čovjeka koji je već sada u povijesti svoga mjesta ostavio sjajan trag, nego jednostavno - hvala. I sretno - budući da će krajem ovoga kolovoza Joso napustiti rodnu kuću (tik do starog kaštela u kojemu se sada tipka ovaj tekst o njemu) i poći s djevojkom Jelenom u Rijeku, pronaći u gradu mogućnost primjene svoga obrazovanja, znanja i energije. SKD Stara Novalja morat će izabrati novog predsjednika, maškarana povorka novog harmonikaša, a Joso će stizati katamaranom, cestom ili Cessnom kad god se bude moglo. Svima koji ga volimo ipak je stoga drago da je u pitanju Rijeka, a ne Frankurt, Berlin ili Vancouver.

Josina izložba nije imala drugih pretenzija do predstavljanja fotodokumentacije vezane uz akcije i druženja ekipe mešćarana i prijatelja kojima je on predsjednik. Kako se radi o već nekoliko godina vrlo agilnoj inicijativi volontera čiji pothvati rješavaju probleme i čine puno toga dobroga za svoje mjesto i njegove goste, Skale do Sunca rado su i ponosno podržale projekt i u suradnji s Josipom pripremljena je izložba Fotoreportaža. Nizovima fotografija (vlastitih, ali i drugih sudionika predstavljenih akcija) autor je pridružio svoje komentare, duhovite i informativne, tako da su ispisi velikih formata uistinu postali slični stranicama novina. Bez obzira koliko bili upleteni u problematiku i odnose u Staroj Novalji - a koji nisu puno drugačiji od problema mnogih malih mista (u duši su uvik čista) - ovo su zidne novine koje se rado čitaju i koje sigurno, za razliku od svih na kioscima, vraćaju nadu i popravljaju raspoloženje.