DANIJEL ŽEŽELJ

Slikar, ilustrator, scenarist, autor stripova i crtanih filmova. Tko je god upoznat barem s dijelom tog velikog opusa, zna o kakvom se čudu radi. Pribrojimo li tome višegodišnju praksu performansa, izvedbi svojih slika i priča uživo, te znajući razmjere ugleda koji njegovo djelo ima u Europi i Americi, dolazimo do potvrde da poznajemo istinskog umjetnika, majstora zadivljujućeg talenta, energije i sposobnosti.
dan-de418abb7c59502d0cc4e04e1ecdf385.jpg
To je dakle majstor koji svoju poruku može proslijediti na bilo koji način koji mu situacija omogućava -  naravno, ako to želi, odnosno vjeruje da to proslijeđivanje ima smisla - i da će se energija poruke moći odvijati dalje. Toj želji i vjeri zahvaljujemo i ovo sudjelovanje Danijela Žeželja u pothvatu gradnje Skala do Sunca.   
 
Međunarodno prepoznavanje Danijelovog opusa započinje već s njegovim prvim grafičkim albumom Ritam srca - u talijanskom izdanju Il Ritmo del quore (1993.) - kojemu je pregovor, ustvari pohvalu, napisao slavni redatelj Federico Fellini. Dvadeset godina kasnije, nakon više od dvadeset autorskih albuma objavljenih doslovno širom svijeta, nakon brojnih izložbi i nastupa u galerijama i muzejima, crkvama i skvotovima, nakon stotina ilustracija objavljenih u novinama i časopisima kao što su New York Times Book Review, Washington Chronicle, The Harper's magazine… ukratko, nakon više od dva desetljeća življenja izvan Hrvatske - prvo u Engleskoj, potom Italiji, pa u Americi - ovu godinu, pomalo neočekivano, Danijel provodi kod kuće. Za sve nas koji ga poznajemo i volimo ova izložba u Staroj Novalji simbolički je odraz tog čuda. Partiš vazjugo, tornaš se osamorca. Dobro nam došao!
http://www.dzezelj.com/